Telekomünikasyon

Sabit Telekomünikasyon Şebekesi, Fiber Optik kablo teknolojisidir. Fiber Optik Teknolojinin (FTTX, FTTH, FTTCa) Green field ve Brown field alanlarda uygulanması önem taşımaktadır. Aktif Ethernet teknolojisi ile uygulamaya başlayan FTTH teknolojisi, yerini PON teknolojisine bırakmıştır. FTTH uygulaması ile İnternet, Telefon ve TV yayınlarının aynı anda aktardığı gibi (Triple Play-Üçlü servis), çok sayıda data hizmetini ve servisi de birlikte sunmaktadır.

PON (Pasif Optical Network / Pasif Optik Ağ), OLT ile ONU arasında aktif cihazın olmadığı, doğal olarak da enerji kesintisinden etkilenmeyen ve dışardan müdahale edilemeyen bir ağ yapısıdır. Tek noktadan çok noktaya tek fiberde optik bölücüler kullanılarak 128 abonenin bağlantısının yapıldığı, her bir abonenin tek tek yönetildiği Gigabit seviyesinde (Giga-PON) iletişim sağlayan PON bir fiber ağ şebekesidir.

Ayrıntı Teknolojileri Genişbant Ağ kurulmasına yönelik olarak kendi geliştirdiği teoremleri de kullanılarak tasarım, projelendirme, montaj ve malzeme tedariki ile ürünlerin planlanmasından kurulmasına, devreye alınmasına, bakım, onarım, işletme ve yönetilmesine kadar anahtar teslim kurmakta ve bakım işletmesini yapmaktadır.

Ülkemizde ilk kez 2007 yılında Ankara Çankaya Park Vadi sitesinde (Green field alanda) 1.040 konuta, Eve Kadar Fiber uygulaması yapılmıştır. Proje, Aktif Ethernet ile Home Gateway’e (HG) arasında da fiber uygulaması yapılmış, HG ile konut içi cihazların bağlantısında sabit hatlarda Cat 6 kablo kullanılırken aynı zamanda kablosuz ağ olarak da wireless teknolojisi kullanılmaktadır.

FTTH teknolojisi telekomünikasyon hizmeti ile entegrasyonu 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Projenin tasarım, projelendirme, ürün seçimi, teknoloji uygulamaları tamamen Ayrıntı Teknolojileri tarafından yapılmış, yapım aşamasına kadar Ayrıntı Teknolojileri’nin önemli katkısı bulunmaktadır.

Aktif Ethernet ve GPON uygulamasının ülkemize gelmesinde ve yaygınlaşmasında da önemli çalışmalara imza atan Ayrıntı Teknolojileri’nin, FTTH teknolojisi projelendirme ve uygulamalarında ulusal düzeyde rakibi yoktur.