IPCC: ”İklim değişikliğinin yıkıcı etkisini sınırlandırabilecek son yıllar içindeyiz”

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ”Küresel Isınma 1,5 Derece Özel Raporu” başlıklı çalışmasını yayınladı.

41 ülkeden 90 uzmanın üç yıldan fazla süren çalışması ile hazırlanan raporda küresel sıcaklık artışının, sanayileşme öncesine göre 1 derece arttığı ve artış eğiliminin tehlikeli boyutta devam ettiğinin altı çiziliyor.

Çalışmaya göre artış düzeyi mevcut eğilim ile 2030 yılında 1,5 dereceye ulaşacak. Ülke yönetimlerinin 2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması’ndaki taahhütlerinin tamamını yerine getirse bile 2 derecelik artışa da ulaşabilecek.

Rapora göre bu olumsuz duruma rağmen bu kötüye gidiş teknik olarak halen sınırlanabilir. Fakat bunun için toplumların tüm kesimlerinin dahil olduğu, çok hızlı ve geniş kapsamlı adımlar atılması lazım. Politik olarak liderlik de bu hedefin şartlarından.

Çalışmaya göre 1,5 derecelik bir artış dahi dünyadaki biyoçeşitliliğin azalmasına, deniz seviyelerinin yükselmesine, sıcak dalgalarının daha sık ve yoğun yaşanmasına, aşırı iklim olaylarına sebebiyet verecek. 2 derecelik bir artış ise, dünyanın eko sistemi üzerinden daha yıkıcı etkiler görülmesine ve yüz milyonlarca insanın bu etkilerden daha şiddetli etkilenmesine ve fakirleşmesine yol açacak.

Rapora göre küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için 2030 yılı sera gazı emisyonlarının 2010 seviyesine göre %45 düzeyinde indirilmesi, 2050 yılında ise sıfıra çekilmesi gerekiyor.

2 derecelik sınır için ise 2030’a kadar indirilmesi gereken yıllık emisyon miktarı yüzde 20 iken, sıfır emisyon için son tarih 2075.

1,5 derece sınır hedefi için 2030 yılına kadar her yıl küresel gayri safi hasılanın %2,5’unun karbon azaltım amacı ile kullanılması gerekiyor.

Ayrıca 2050 yılı küresel elektrik üretiminin %85 oranında yenilenebilir kaynaklardan sağlanmalı, elektrik üretiminde kömür kullanımı da aynı tarihte sıfıra inmeli.